vrijdag, 14 september 2018 23:33

Algemeen Dagblad: Afschieten Zeeuwse katten alleen als het echt moet

Bron: Algemeen Dagblad

Het dagelijks provinciebestuur antwoordt dat op schriftelijke vragen van Mark Faasse (Zeeland Lokaal). In navolging van Friesland en Utrecht wil Zeeland het afschieten van verwilderde katten toestaan.

Het provinciebestuur benadrukt dat de opdracht tot afschieten alleen wordt afgegeven 'als het verzoek goed onderbouwd is'. ,,De verwilderde kat valt onder de algemene zorgplicht, dat wil zeggen dat het ongewenst is om zonder redelijk doel dieren te doden."

De plannen hebben tot ophef geleid. Een petitie is inmiddels ruim 5.000 keer ondertekend. Stichting Scheldekat is ook boos. Die vindt dat haar aanpak - de katten vangen en steriliseren - voldoende effectief is.

Het provinciebestuur is blij met het werk van Stichting Scheldekat, maar vindt de mogelijkheid tot afschieten ook noodzakelijk. Het zijn 'maatregelen die elkaar versterken om het aantal verwilderde katten binnen de perken te houden'.

pdf Art44 vragen afschieten verwilderde katten (189 KB)

pdf Antwoord art44 vragen afschieten verwilderde katten (586 KB)

1 Reactie

 • Reactielink R. Gellman maandag, 17 september 2018 11:14 Geplaatst door R. Gellman

  Beste Ls., van ZEELAND lokaal
  Hartstikke goed dat jullie van Zeeland lokaal opkomen tegen het belachelijke idee om "verwilderde" katten af te laten schieten. Jullie vragen aan GS spreken mij erg aan. Maar betekenen de GSantwoorden nu dat ``alleen bij een goed onderbouwd`` verzoek tot afschieten al toestemming c.q. opdracht wordt gegeven? En wie beslist dat dan?

  Mijn vragen, Kan men bij GS ook nog rekening houden met de in 2013 aangenomen motie-Thieme? Jullie vast wel bekend.
  Of met de gestelde Kamervragen d.d. 1/8/2018 door Van Kooten-Arissen (PvdD) betreffende dit onderwerp, waar het antwoord van de Minister ook nog op moet komen?

  Vr.Gr.
  Rob Gellman

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.