woensdag, 18 februari 2015 10:04

Impuls kustparken van 600 miljoen is welkom

Banjaard Kamperland Banjaard Kamperland Google Earth

Zeeland Lokaal plaatst kanttekeningen

Aan de gouden rand van Zeeland komen er 7 nieuwe parken met recreatiewoningen bij. De combinatie van Roompot met Arcus is zeer slagvaardig en hun bedrijfsmodel zorgt voor investeringen die grotendeels van buiten de provincie komen. In deze economisch barre tijden is dat zeer welkom.

Deze succesformule is al weer bijna 30 jaar oud en zal nog even voortduren. Voor investeerders is het een beter rendement dan dat op een spaarrekening, waar het moeilijk is om boven de 1% uit te komen.

Zeeland Lokaal vindt het opmerkelijk, dat 1 bedrijf bijna een monopolie heeft op de ontwikkelingen aan de kust. Heeft dat te maken met het gegeven dat H.J. van Koeveringe, uitgeroepen tot de machtigste man van Zeeland, hier nog steeds aan de touwtjes trekt?
Past de aard en schaal van deze ontwikkelingen wel bij de Zeeuwse kernwaarden die we uit willen dragen?
De aanpak van de parken is grootschalig en compleet. De Roompot zorgt ook voor een winkel, horeca e.d. en daarmee kunnen zij bij voorbeeld een zwembad betalen, wat anderszins best moeilijk is. Het leidt er echter toe, dat de kleine en lokale ondernemers niet in voldoende mate profiteren van het grote geld dat binnen stroomt door de marketing machine van Roompot en Arcus. Als je dergelijke opofferingen in de ruimte doet, zouden de revenuen daarvan wel breder verdeeld mogen worden.

Als we bij voorbeeld kijken naar de luchtfoto van de oude en nieuwe Banjaard, dan zien we bij de oude Banjaard uit de jaren ’60 kleinschalige onvoorspelbaarheid, die speels overkomt. De Banjaard zoals opgezet door de Roompot is grootschalig en strak, met veel repetitiebouw. Het zou het waard zijn, om te onderzoeken waar de meeste herhalingsbezoeken ontstaan, bij dergelijke kleinschalige parken, of bij het Roompotmodel.

Zeeland Lokaal heeft waardering voor het lef en de ondernemingslust van Arcus en Roompot. Aan de andere kant moeten we ons afvragen, of er door meer van het zelfde te bouwen op den duur niet een mismatch ontstaat tussen aanbod en vraag. De meeste gezinnen worden steeds kleiner en in de toekomst zal de behoefte aan bungalows met 3 slaapkamers dan ook afnemen. Het ware beter om met het oog op de toekomst de woningen aan te passen en Zeeland Lokaal wil er op aandringen dat er ook meer ruimte ontstaat voor de lokale kleinschalige ondernemers.

Bekijk het persbericht hier of download het onderaan deze pagina

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.