zaterdag, 15 september 2018 11:59

PZC: Toltarief tunnel staat los van kilometerheffing Vlaanderen

Westerscheldetunnel Westerscheldetunnel Beeldenbank laatzeelandzien.nl

Bron: PZC 4 september 2018

MIDDELBURG - De invoering van een kilometerheffing voor personenauto's in Vlaanderen staat los van het toltarief in de Westerscheldetunnel. Dat antwoordt het dagelijks provinciebestuur op vragen van het CDA en Zeeland Lokaal, die suggereren dat de tol omlaag kan om Zeeuws-Vlamingen te helpen.

De kilometerheffing die Vlaanderen mogelijk in 2024 invoert is niet alleen nadelig voor Zeeuws-Vlamingen, maar voor iedere buitenlandse automobilist, aldus het provinciebestuur. Mocht het nodig zijn, dan zal Zeeland daarom samen met Limburg, Noord-Brabant én het Rijk actie ondernemen, net als bij eerdere voornemens van België is gebeurd.

Compensatie

De vraag of wellicht als compensatie de tol in de Westerscheldetunnel kan worden aangepast, is niet aan de orde, vinden Gedeputeerde Staten. In 2015 zijn de tarieven voor vier jaar vastgesteld. Volgend jaar gaat de Staten dus al kijken of daaraan iets moet veranderen. Doordat het aantal passages elk jaar flink toeneemt maakt de tunnel meer winst dan ooit geraamd. Dat biedt ruimte om de tol te verlagen of eerder af te schaffen dan in maart 2033.

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.